Weekendje Schoorl in villapark Mooi Schoorl van Dutchen

De omgeving van Schoorl en Bergen is wat mij betreft een van de mooiste gebieden van Nederland. Ok, misschien ben ik bevooroordeeld maar toch, het is er echt prachtig! De combinatie van...

De omgeving van Schoorl en Bergen is wat mij betreft een van de mooiste gebieden van Nederland. Ok, misschien ben ik bevooroordeeld maar toch, het is er echt prachtig! De combinatie van duinen en strand & het uitgestrekte polderlandschap, is fascinerend. Net ver genoeg van Amsterdam om de metropolische vibe achter ons te laten en het gevoel te hebben er even helemaal uit te zijn. Hoi, hoi, we gaan naar villapark ‘Mooi Schoorl‘ van Dutchen!

Meidenweekend

Vrijdagmiddag. We halen de kinderen van school en rijden direct door naar Schoorl. Vriendin en ik gaan een weekendje weg met onze dochters. De drukke tieners maken een hoop kabaal op de achterbank. Excited door het vooruitzicht van ons weekendje samen. Veertig minuten later rijden we door lievelingsdorp Bergen richting onze vakantievilla in Schoorl. We stoppen even bij Duinmanege Poelenburgh. Een plek vol jeugdherinneringen. Het ligt op de verbindingsweg tussen Bergen en Schoorl en het is onmogelijk om niet te stoppen. De meiden zijn beide paardenmeisjes dus ze vinden het wel leuk om te weten waar ik jaren van mijn jeugd doorbracht tussen de paarden.

Op naar ons villapark

Na de korte paarden-pit-stop rijden we door naar Schoorl. De prachtige slingerweg – met aan de ene kant bos en aan de andere kant huizen om van te watertanden – leidt ons naar het dorp. In het gezellige centrum van Schoorl halen we bij de receptie van Dutchen de sleutels op van onze vakantievilla op park ‘Mooi Schoorl’. Dutchen is goed vertegenwoordigd in Schoorl. Er zijn hier maar liefst vier Dutchen-villaparken. Ik snap het wel; de ideale plek voor een (mini)vakantie!

‘Ons’ parkje ligt in het centrum van het dorp. Slechts 20 – prachtige – huizen aan de rand van het bos. Kleinschalig, ruim opgezet en oh zo mooi en rustig. Dat wordt genieten!

Ons huis

De vakantievilla waar wij dit weekend in verblijven, heeft een privézwembad. Hoe cool is dat?! Vrij uniek voor een vakantiehuis in Nederland. Het is het enige huis van Dutchen met een privézwembad. Lucky us! Er zijn wel meerdere villa’s met privé-wellness faciliteiten zoals jacuzzi, sauna of whirlpool. Helaas is het echt gewoon nog te koud om te zwemmen. Dikke pech voor ons. Maar…het idee van een privézwembad hebben, is leuk. Ik kan me voorstellen hoe fijn het hier in de zomer is, met je eigen plonsplek in de tuin, de ligbedden, de grote buitentafel, een vuurplaats en gasbarbecue. Op en top genieten.

En dan binnen. Oeh….dat ziet er goed uit. Een fijne leefkeuken, een tuingerichte woonkamer met een lekker grote bank, boven twee slaapkamers met eigen badkamer (ligbad alert!) en ….ja ja, inloopkasten. Er is in dit huis voldoende opbergruimte en dat verdient echt een pluim! Uit ervaring weet ik dat kastruimte er nog wel eens aan schort in een vakantiehuis. Maar in deze luxe villa dus niet. Heel fijn. Aan alles is gedacht en het ziet er zeer smaakvol uit. Het valt me op dat werkelijk alles met oog voor detail is afgewerkt. De shutters, de meubels, zelfs de deurklinken zijn van mooie kwaliteit. De Marie-Stella-Maris badproducten maken het luxe gevoel af.

De paden op, de lanen in

Fijn huis, check. Fijne tuin, check. Fijn kleinschalig parkje, check. En dan nu – hup hup – de omgeving verkennen. Of beter gezegd, her-ontdekken. In mijn jeugd bracht ik veel tijd in deze contreien door dus ik ken het hier vrij goed. Maar dat was nogal lang geleden (uch). Nu laat ik graag aan de meiden zien hoe mooi het hier is.

Strand, zee, bos, polder

We beginnen met het ‘achterland’ van Schoorl, richting het noorden. Wanneer je richting het plaatsje Groet rijdt, wordt de omgeving totaal anders. Pittoreske huizen en prachtige villa’s maken plaats voor boerderijen. Het wordt wat ‘boerser’, de natuur wat ruiger. Hier en daar wordt een oude boerderij verbouwd tot een waanzinnige villa met een ‘urban feeling’. Ik gok Amsterdammers die deze prachtige, nog ongerepte plek hebben ontdekt. Ik geef ze geen ongelijk.

Je verlaat het bos en gaat via uitgestrekt polderlandschap – zo ver je maar kunt kijken – richting zee. We passeren een ander Dutchen vakantieparkje – ook leuk! – en rijden richting strand. Bij Hargen aan Zee gaan we de Schoorlse duinen in. Een gigantisch groot gebied van ongerept natuurschoon. Heerlijk om wandelend, fietsend of te paard – check Duinmanege van Poelenburgh voor buitenritten – te verkennen. Absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Vanuit het vakantiehuis kun je gemakkelijk met die fiets de Schoorlse Duinen in. Wij fietsten naar Bergen aan zee en vervolgens via de mooie Eeuwigelaan – met enorme villa’s en overhangende bomen – naar het dorp Bergen, en weer terug naar Schoorl. Een perfect rondje.

Onderweg eten we een pannenkoek bij Pannenkoekenhuis Duinvermaak, op het randje van Bergen richting Schoorl. Hoe leuk, Duinvermaak was er vroeger ook al en ik heb er aardig wat pannenkoeken gegeten.

Zand in de broek

Over Duinen gesproken, in het centrum van Schoorl, vlakbij ons mooie vakantiehuis, ligt de bekende klimduin. Een hoge zandheuvel die voor kinderen erg aanlokkelijk is om te beklimmen en er af te rollen. De meiden kiezen voor zand in hun broek. Wij kiezen voor een cappuccino op het verwarmde terras van Zilte Zoen, onderaan de klimduin en schuin tegenover de fietsverhuur.

Bergen of Schoorl

Schoorl is een leuk dorpje met genoeg horeca en winkeltjes, al is een en ander wel een beetje gedateerd. Het doet me denken aan de tijd dat ik hier zomers op dinsdagavond in de Dorpstraat op de braderie rondliep; het hoogtepunt van de week. Veel is er niet veranderd. Het doet nog steeds een beetje kneuterig aan. De leuke boetiekjes en de eco-supermarkt die er in de tussentijd bij zijn gekomen, geef het dorpje wat meer allure. Voor hotspots moet je niet per se in Schoorl zijn.

Nee dan Bergen. In dit oh zo mooie en gezellige chique kunstenaarsdorp moet je zijn voor de hippe eettentjes en de leuke winkeltjes. Heerlijk struinen door de straatjes rond de imposante kerk en het hertenkamp. Mijn favoriete winkeltjes van vroeger zitten er nog. Tally-Ho bijvoorbeeld. Gevaarlijk leuk!

Lunchen doen we in Bergen aan zee bij Strandpaviljoen Noord. Ooit van dezelfde eigenaar als Sissy-Boy en nu nog steeds een hotspot. Lekker eten, een heerlijke sfeertje; hier wil je zijn!

Ik had nog wel duizend dingen willen doen. De meiden hadden de grote speeltuin op de grens van Bergen/Alkmaar leuk gevonden. Shoppen in Alkmaar is absoluut geen straf. Wandelen over de dijk bij Petten en naar de uitkijkpost, nog meer genieten van het fijne huis en de heerlijke tuin. Maar helaas, het zit er alweer op. We gaan naar huis. Maar gelukkig ligt Schoorl niet al te ver weg en kunnen we gewoon snel weer een keer gaan.


Een ander fantastisch kleinschalig vakantieparkje van Dutchen is Baayvilla’s in Lauwersoog. Hier was ik een tijdje terug en het is er echt geweldig. Ik schreef er een blog over. 

NIEUWSBRIEF

Inspiratie in je mailbox

Meld je aan en ontvang voortaan de meest inspirerende vakantieaccommodaties per e-mail