Baayvilla’s van Dutchen, Lauwersoog, Groningen

Mooi, praktisch én duurzaam

Het lijkt wel een beetje of we het einde van de wereld naderen. Nou ja, het einde van Nederland dan. En dat is ook eigenlijk gewoon zo. Ken je de uitdrukking “er gaat niets boven Groningen”? Lauwersoog is einde vaste land Nederland. Er gaat inderdaad niets boven Groningen. Op een kleine tien kilometer afstand ligt nog Schiermonnikoog maar om daar te komen moet je wel nog wat moeite doen.

We komen uit Zeeland gereden waar we de eerste twee weken van onze vakantie verbleven. Voor Nederlandse begrippen is vier uur rijden een eind. In Thailand, waar we zonder corona nu hoorden te zijn, zouden we wel vaker vier uur in de auto zitten. Wel een beetje gek, dat ‘lang’ onderweg zijn van plek naar plek blijkbaar voorbehouden is aan vakantie in het buitenland.

Hoe dan ook, het is het absoluut waard. De rit, die vlak voor de eindbestemming vergezichten biedt van (semi) wilde paarden en masten van zeilboten, maakt mij al opgetogen. Bootjes en paarden, daar ga ik sowieso van kwispelen. Aangekomen bij Dutchen’s Baayvilla’s – een kleinschalig vakantieparkje – worden we onthaald met een drankje, en de kids met een ijsje. Aangeboden vanuit een fraaie foodtruck. Leuk detail, daar houd ik van. Eén punt voor Baayvilla’s. Het is vrijdag en wisseldag. Er verzamelen zich meer nieuwe gasten rond de foodtruck. De parkeerplaats voor de villa’s lijkt wel het terrein van een leasemaatschappij. Maar ik moet toegeven, onze auto valt daar keurig in weg.

De Baayvilla

En dan het huis, is het echt zo fraai als ik hoopte? Vooral de locatie is echt geweldig. De 12 villa’s liggen prachtig aan het Lauwersmeer. Alles ziet er keurig verzorgd uit; het is dan ook spiksplinternieuw. Een aantal villa’s, waaronder die van ons, is pas zes weken geleden opgeleverd,

Eigenaar Alwin licht nog het een en ander toe en vertelt enthousiast dat hij bij het inrichten goed heeft nagedacht: een zes persoons huis betekent niet alleen zes borden en zes glazen maar alles moet passend zijn voor zes personen, zo ook dus die grote hoekbank. De drie tweepersoonskamers zijn ruim en mooi, met voldoende kastruimte. Tweede punt voor Baayilla’s want uit ervaring weet ik dat opbergplek er nog wel eens aan schort in een vakantiehuis.

Had Ik al verteld hoe prachtig het ligt? Ja he?! Maar ik benadruk het maar al te graag weer. Dat prachtige meer pal voor de deur vind ik echt een feestje. En de kinderen natuurlijk ook. Floaties in de vorm van ijsjes, cactussen en flamingo’s worden opgeblazen en hup ze gaan direct het water in. De rit van Zeeland naar Einde Wereld van zich afspoelen. De oever van het meer is door Alwin netjes afgegraven waardoor je gemakkelijk via een zandbodem het water in loopt. Het is lang ondiep. Prettig.

Tussen meer en zee

Aan alles is gedacht, zelfs een buitenkraantje ontbreekt niet, zodat je met schone voeten het huis binnen loopt na het zwemmen.

De dag na onze aankomst huren we veertig meter verderop een sup en dat wordt onze missie van de week: leren suppen. Dat wilde ik toch al zo graag en nu kan ik wanneer ik wil het plankje opstappen om te oefenen. Leren surfen, zeilen of een bootje huren kan ook bij Watersportcentrum de Lauwer.

Het leuke van deze locatie is dat je hier tussen het Lauwersmeer en de Waddenzee in zit. Voor de deur het Lauwersmeer en 100 meter lopen en je kijkt naar de Noordzee met uitzicht op Schiermonnikoog. Met de veerboot kan je dan ook makkelijk een dagje naar Schier. Er zijn in de omgeving allerlei uitjes te boeken als zeehonden-expeditie, wadlopen en rondje varen om het eiland. Zeehondenopvang Pieterburen is hier niet ver vandaan maar ivm een corona-besmetting helaas gesloten toen wij er waren. Ik ving op dat Pieterburen gaat verhuizen naar Lauwersoog, pal achter de Baayvilla’s. Hoe leuk is dat?!

Overigens, we zitten hier niet alleen tussen meer en zee maar ook tussen twee provincies: Groningen en Friesland. De grens gaat dwars door het meer waar we aan huizen. En hoewel ons fraaie vakantiehuis officieel nog net in Groningen ligt, neig ik ernaar om te roepen dat ik in Friesland op vakantie ben. Als is het alleen maar tegen mezelf. Zonder afbreuk te doen aan Groningen als provincie, voelt Friesland toch meer als ‘vakantieland’. Misschien dat taal hier een ding is wat meespeelt.

Op culinair gebied is de omgeving Lauwersoog niet echt om over naar huis te schrijven. Er zijn een paar restaurantjes in de buurt maar daar werden wij niet echt blij van. Je zou denken dat puur bereide verse vis hier in overvloed aangeboden wordt maar dat hebben wij niet echt kunnen vinden. In Anjum aten wij lekker bij Restaurant “Het raadsel van de wadden”. Een tikkeltje kneuterig – in de goede zin van het woord – restaurant aan een haventje. Goed voor het vakantiegevoel. In Zoutkamp, een vissersdorpje op 10 km afstand met leuke gekleurde huisjes in de haven, vind je een rood pandje met de naam “Visserij havenrestaurant” wat doet vermoeden dat je hier heerlijke verse vis kan eten. Niets is minder waar: je kan hier een lekker authentiek bordje Indonesisch eten. Een leuke verrassing voor mijn Indo-man.

Hippere eet- en koffietentjes vind je in Leeuwarden en Groningen – waar je heerlijk kan shoppen. Ook het prachtige elfstedenstadje Dokkum heeft leuke restaurantjes en winkeltjes. Dwalend over de grachtjes van Dokkum voel je je echt op vakantie.

Wij komen nog wel een keer terug bij Baayvilla’s. Met mooi weer is het een heerlijke plek. De vrijheid die de kinderen hier hebben is voor zowel kind als ouder fantastisch. En suppen? Dat kan ik nu een beetje en blijf ik straks in Amstelveen zeker ook doen. Jammer genoeg niet vanuit direct vanuit mijn huis.

Dutchen heeft meer mooie parken. Ik verbleef ook in het mooie villaparkje ‘Mooi Schoorl’ en schreef er een blog over. 

Liever naar bijzondere vakantiehuizen kijken die al voor je geselecteerd zijn? Kijk dan op www.spots-and-spaces.nl. Spots & Spaces selecteert de plekjes heel zorgvuldig. Of het nou gaat om een boetiekhotel, een appartement of een vakantiehuis met privé zwembad, ze zijn allemaal stijlvol en hebben iets unieks. Ook vind je hier leuke vakantietips. Volg ons op @spotsandspaces voor de beste vakantie inspiratie!

NIEUWSBRIEF

Inspiratie in je mailbox

Meld je aan en ontvang voortaan de meest inspirerende vakantieaccommodaties per e-mail