Rondje Waterland met elektrische scooter

We lijken wel een levende vliegenstrip, je weet wel, zo’n geel plakding

Op een mooie nazomerdag in september meld ik mij om 10 uur in de haven van Volendam bij Rent & Event Volendam. Vandaag gaan we een toertje Waterland doen op een elektrische scooter. De supervriendelijke medewerkers bij Rent & Event leggen ons het gebruik van de scooter uit. We hoeven gelukkig geen helm op en we hebben zo’n 60 km aan batterij met ons mee. Dat moeten we wel redden. Even een klein testrondje – hartstikke makkelijk te besturen die e-scooter – en we gaan op pad!

Waterland

Waterland is een natuurrijk gebied ten noorden van Amsterdam en ten zuiden van Edam & Volendam, met prachtige, echt Hollandse, dorpjes zoals Broek in Waterland, Monnickendam en het schiereiland Marken.

Laat ik nou in deze regio opgegroeid zijn. Ik heb gewoond in Broek in Waterland, in Monnickendam en in Edam. Ik ken de omgeving als mijn broekzak. Maar vandaag ga ik het op een andere manier beleven – per e-scooter.

Hoewel ik vroeger op mijn brommertje van Broek in Waterland naar school in Edam of naar de discotheek in Volendam kachelde, kijk ik er vandaag de dag met ‘volwassenogen’ toch anders naar. En precies om dat laatste te bekrachtigen heb ik mijn lieve schoonzus meegenomen. Zij woont in hartje centrum Amsterdam en kent deze omgeving – slechts 10 kilometer van haar huis vandaan – eigenlijk helemaal niet. Voor mij is al dat pracht wat we tegen gaan komen bekend maar het is juist zo waardevol om te zien waar zij zich over verwondert. En die verwondering, die kwam al gauw. Daarover straks meer.

Previous
Next

Marken

Vanuit de haven van Volendam, waar het normaal krioelt van de toeristen, steken we per boot – onze e-scooters mee uiteraard – over naar het normaal al net zo toeristische Marken. Momenteel, in de coronatijd, is het hier heerlijk rustig, een groot voordeel. Al maakt dat voor het vervolg van onze trip niet zoveel uit. We gaan straks weg van de meute; de natuur in en naar de onbekendere dorpjes. Daar waar de toeristenbussen niet komen.

Het haventje van Marken is cute en ingesteld op boten en bussen vol toeristen. Met name dus toeristencafés en souvenirwinkels. En nu komt het goede nieuws: met de scooter kan je hier snel en ver vandaan, naar rustiger gebied. Wij reden via een smal lang pad langs het Markermeer naar de prachtige vuurtoren ‘Het paard van Marken’. Onderweg komen we zwemsteigers tegen en genieten we van de natuur. Ook zien we een paar mannen door het gras struinen op zoek naar… iets. Als ik vraag wat ze aan het doen zijn, vertellen ze dat ze ringslangen zoeken om de telling bij te houden. Ok…. wij besluiten dat we het gras langs de dijk niet betreden ondanks het feit dat we er van verzekerd worden dat we niet bang hoeven te zijn. Ringslagen bijten immers niet.

Previous
Next

Aangekomen bij de vuurtoren besluiten we geen lipgloss meer op te doen want er hangen aardig wat muggen en vliegjes aan ons lippen. We lijken wel een levend vliegenstrip, je weet wel, zo’n geel plakding wat je aan het plafond kan hangen. Bah! Gelukkig hebben we wel een zonnebril op, wat een hoop gedoe met vliegjes in je ogen scheelt.

Previous
Next

Goed, de vuurtoren. Er liggen leuke strandjes omheen waar je lekker even kunt zwemmen. Heerlijk, rustig, landelijk. Wat een genot.

Stadsmeisje vs. Dorpsmeisje

Mijn schoonzus geniet van zoveel groen en het weidse uitzicht. Ze is het niet gewend. We gaan weer verder want ik heb nog een flinke route in mijn hoofd. Bij het eerste het beste weiland waar we voorbij komen hoor ik mijn schoonzus uiterst enthousiast kirren: “aaahhhhhh wat een lief zwijntje”. Waarop ik echt niets, maar dan ook niets anders kon zeggen dan “dat is een schaap”. Over verwondering gesproken! Stadsmeisje.

Ik geniet ondertussen van de geur van stront die we al rijdend tussen de weilanden door opvangen. Koeienmest wel te verstaan. Tja, ik houd er van. Het doet me denken aan de tijd dat ik als kind met mijn vriendinnetjes achterop de giertank van de tractor van de boer mocht zitten. Met wind mee waaide het gier in je nek maar toch was het machtig mooi daar boven op die tank.

Monnickendam

Via de dijk naar Monnickendam – waar je tal van picknick- en zwemplekjes tegenkomt – komen wij aan bij het Hemeland. Een recreatiegebied met verschillende strandjes aan de Gouwzee – het water tussen het vasteland van Waterland en Marken. Ik kwam hier vroeger geregeld om te zwemmen. Want in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ligt Broek in Waterland niet aan het water. Er is wel veel water, maar het ligt niet aan het Markermeer zoals Monnickendam, Volendam en Edam. Het recreatiegebied Hemmeland is vrij toegankelijk en fijn om te watersporten, wandelen, fietsen en zwemmen. Nog niet heel lang geleden is hier een leuke hippe strandtent gekomen: Strandvier. Je kan hier heerlijk koffiedrinken of lunchen. Van tevoren reserveren is wel handig.

Previous
Next

Van het Hemmeland is het een paar minuutjes naar het historische centrum van Monnickendam. Het haventje – waar in november Sinterklaas feestelijk wordt binnen gehaald – tip! – geeft je het gevoel dat je op vakantie bent. In de stadskern zijn wat leuke winkeltjes en een paar leuke lunchtentjes. Mijn favoriet is Coffee & Cacao en daar aten we buiten in de zon een heerlijk broodje. Coffee & Cacao is van oorsprong een chocolaterie en nog steeds bieden ze naast lunchgerechten en taartjes, een ruime keuze aan bonbons aan.

Zuiderwoude

Vanuit het levendige Monnickendam gaan we weer het groen in. We pakken weer een klein stukje de dijk langs de Gouwzee om naar Zuiderwoude te gaan. Ondertussen vertel ik mijn schoonzus over die keer dat ik daar ging zwemmen en een wesp inslikte en hoe ik met mijn pony achter de dijk galoppeerde. Een trip down memory lane voor mij. Lieve schoonzus hoor ik zich voor de honderdste keer verwonderen wat mooi en landelijk het is en “Oh wat Hollands” roepen.

We komen in Zuiderwoude. Een dorpje dat bestaat uit niet veel meer dan een prachtig kerkje, een bruggetje met een watertje en een lange straat met prachtige huizen. Het heeft zo’n 300 inwoners en het is werkelijk enig. Langs de kant van de weg staan stalletjes waar je zelfgemaakte jam kan kopen. Je kan zelf het gevraagde bedrag in een blik deponeren. Hoe pittoresk is dat?!

Previous
Next

Broek in Waterland

We vervolgen onze route via de weilanden naar Broek in Waterland. Onderweg komen we midden op het fietspad nog een kraampje met eieren en groente tegen. Dit is echt het toppunt van landelijkheid!

Broek in Waterland is het aller ALLERmooiste dorpje van Nederland. En ik ben helemaal niet bevooroordeeld hoor. De historie van het dorp gaat terug naar de dertiende eeuw. In de zeventiende eeuw kwamen hier veel rijke kooplieden en kapteins wonen waardoor Broek een van de meest welvarende dorpen van Waterland werd. De rijkdom zie je terug in de chique huizen met prachtige interieurs die ze lieten bouwen. In een aantal monumentale panden kan je het originele interieur nog altijd bewonderen. De houten, vaak in pastelkleur geverfde huizen zijn een plaatje. De grijze kleur van veel huizen verwijst naar de van oudsher originele kleur waarin de huizen in arme periodes werden geschilderd; toen men alleen nog grijze grondverf kon betalen.

Broek in Waterland is klein maar langgerekt. Gelukkig hebben wij het scootertje en kunnen we makkelijk door het dorp rijden en al het pracht bewonderen.

Het is ook leuk om met een bootje door ‘Broek’ te varen. Op verschillende plekken in de omgeving kan je dit huren. Helaas hebben wij daar geen tijd meer voor. Hoewel ik nog wel uren door kan tuffen en ik mijn schoonzus nog zoveel van de omgeving wil laten zien, is het tijd om terug naar de haven te gaan. Letterlijk en figuurlijk. We rijden in een rechte lijn met maximale snelheid – 32 km per uur – via Monnickendam richting Volendam. Het laatste stuk kiezen we nog wel voor de landelijke route, via de dijk van Katwoude. Langs de route kan je ijsjes kopen bij een boerderij. Een leuke afsluiter van een heerlijke dag.

Previous
Next

Conclusie

Wat een heerlijke dag uit. En ook al wist ik het al, Waterland is echt prachtig. Rustig, landelijk en knus. En dat allemaal onder de rook van Amsterdam. Het scootertje brengt je op plekken waar je anders niet zo snel zou komen. Het is jammer dat we de rest van de omgeving – Uitdam en Edam bijvoorbeeld – niet hebben kunnen meepakken. Want er is nog zoveel moois te zien. Een e-scooter huren is een ideale manier om deze omgeving te verkennen.

Aanrader?

Aanrader: jazeker! Dit raad ik iedereen aan. Dit uitje is leuk om met je vriend/vriendin, je lover of met je gezin te doen. Of wat denk je van een bedrijfsuitje? Perfect! Lekker corona-proof ook. Even opletten; voor de huur van de scooters is een auto, motor of brommer rijbewijs nodig. Rent & Event Volendam verhuurt ook elektrische fietsen (kinderzitje mogelijk) en elektrische fatbikes (vanaf 140 cm). Als moeder van drie pubers weet ik het volgende gezinsuitje al hoor! Wat zullen mijn stadsmeisjes ook genieten van de ‘zwijntjes’ en de koeienstront 😉

NB. Rent & Event Volendam verhuurt naast elektrische scooters ook kano’s, sup’s, waterfietsen en sloepjes. De omgeving van Volendam ontdekken vanaf het water is dus ook een hele goeie mogelijkheid.

Nieuwsbrief

Inspiratie in je mailbox

Meld je aan en ontvang voortaan de meest inspirerende vakantieaccommodaties per e-mail