Leuk gezinsuitje: een tocht op een fatbike langs authentieke dorpjes onder de rook van Amsterdam

Ze zei “Ik kan mij helemaal niet voorstellen dat hier daadwerkelijk levens afspelen. Dat kinderen hier naar school gaan, dat mensen hier werken. Het lijkt wel een decor. Een museum.”

Tussen de landerijen, in de dorpjes achter het IJsselmeer en onder de rook van Amsterdam, dat is waar ik zo graag kom. Het ruikt ernaar vers gemaaid gras of naar koeienstront, dat ligt er aan. Overheerst de geur van vers gegierde weilanden? Dan zuig ik met veel genoegen mijn longen vol met deze natuurlucht en geniet ik met heel mijn zijn.

Zaterdagochtend, 10 uur, Volendam. Ik ga vandaag weer een toertje door Waterland maken. Weer? Jawel, vorig jaar deed ik dit ook en wel op een elektrische scooter. Dit keer koos ik ervoor om op de E-fatbike te gaan, een beetje beweging kan geen kwaad in de strijd tegen de Corona-kilo’s. Daarbij, de E-fatbike is hét nieuwe vervoermiddel. Over niet al te lange tijd moet je op een elektrische scooter een helm op. Bij de E-fatbike hoeft dat niet dus, wen er dus maar vast aan! Ik nam deze keer een andere route en nam een andere vriendin mee. Een nieuw verhaal, nieuwe ervaringen en nieuwe herinneringen.

Puur en authentiek langs het IJsselmeer

Ik hou zo ontzettend veel van de dorpjes net boven Amsterdam. De dorpjes waar-van mijn vriendin later op de dag zegt “Ik kan mij helemaal niet voorstellen dat hier daadwerkelijk levens afspelen. Dat kinderen hier naar school gaan, dat mensen hier werken. Het lijkt wel een decor. Een museum.” En dat is waarom ik haar meeneem. Voor de verwondering. Want ik kom hier vandaan. Ben opgegroeid in dit ‘museum’. Ik respecteer de schoonheid ervan maar verwonderen, dat doe ik natuurlijk niet echt meer. Vriendin laat mij met haar ogen kijken naar dit unieke stukje Nederland zo vlak boven metropool Amsterdam.

Goed, 10 uur, Volendam dus. We krijgen een korte uitleg van de zeer behulpzame (en knappe, mag ik dat zeggen?) jongen van Volendam Rent & Event. We nemen de mogelijkheden van routes door. Je bent vrij om te gaan waar je wilt maar ken je de omgeving niet, dan helpen ze je uiteraard graag met het plannen van een mooie route. Na de uitleg over hoe de elektrisch aangedreven Fatbike werkt – is allemaal niet zo moeilijk – gaan we op pad.

Ik ben niet zo’n fietser en kneep em wel een beetje. Maar Knappe Jongen verzekert me dat de fiets zo licht als een veertje fietst. Je wordt flink ondersteund. En hij heeft gelijk. De fiets gaat 25 km per uur en je wordt er niet moe van. Ik gok dat we 30 km hebben gefietst zonder een greintje pijn in de benen. Niets niet. Nada.

Knuffelkalveren en taart

We laten de toeristische trekpleister Volendam achter ons liggen. Veel interessanter zijn de omliggende minder bekende dorpjes. We rijden tussen de weilanden en de dijk bij het IJsselmeer en maken een stop bij Theetuin Katwoude voor een koffietje. Omdat we ervan uit gaan dat we toch wat calorieën verbranden op de fiets (we trappen toch…) nemen we er ook maar een stukje verse taart bij. Het was de calorieën absoluut waard. De theetuin ligt op het terrein van de Kaasboerderij van Henri Willig en dat is genieten. Je kan hier namelijk niet alleen het een en ander leren over het leven op de boerderij en hoe kaas gemaakt wordt, nee…leuker nog, je kan hier kalfjes knuffelen. En dat deden we. Ze waren zo zacht (en schoon) dat we bijna niet konden stoppen met knuffelen. De bruine koeien die ze hier houden zijn Jersey koeien. De melk van deze koe is uitermate geschikt voor het maken van goede kaas.

Previous
Next

Het motto van Henri Willig is dat je geen topkwaliteit kaas kunt maken als het dier niet blij en gezond is. Ze doen er dan ook alles aan om goed voor de dieren te zorgen. Zo bepalen de koeien zelf wanneer ze naar binnen of naar buiten gaan en wanneer ze eten of gemolken worden. Hoe fijn is dat?! Bij de gezellige Theetuin Katwoude nemen we onze picknickmand in ontvangst zodat we straks lekker ergens buiten kunnen lunchen. Ik weet wel een mooi plekje… Wacht maar af!

Previous
Next

Verkoeling in het IJsselmeer

We stappen weer op onze stoere racemonsters en sjezen naar Monnickendam. Vriendin is onder de indruk van de schoonheid van dit mooie stadje. En ze heeft gelijk, het is prachtig. We nemen een kijkje bij de haven en rijden nog een stukje door het knusse centrum richting de dijk. Vlak buiten het centrum, voordat je de landerijen weer in gaat, ligt het fijne recreatiegebied ‘het Hemmeland’. Het is prachtig weer dus we maken daar een stop om een duik in het IJsselmeer te nemen en drinken wat op het terras bij het ontzettend leuke en hippe Strand Vier. Een heerlijk eet- drink- en relaxplekje aan het water. Aan de overkant van het IJsselmeer kan je in de verte Almere zien liggen.

Previous
Next

Niet te lang blijven zitten want er zijn nog zoveel mooie dorpjes die we langs willen. We fietsen langs het IJsselmeer en slaan af halverwege de weg van Monnickendam naar Marken, richting Zuiderwoude. Marken, daar gaan we niet naartoe. Te toeristisch. We nemen liever de niet-toeristische route naar de andere dorpjes in de buurt.

Honesty giftshop

Onderweg komen we een stalletje langs de weg tegen dat is ingericht als winkeltje. Er worden allerlei gehaakte spulletjes te koop aangeboden. Eierdopjes enzo. Superschattig. Geld kan je in het bakje doen. Heb je geen cash, dan kan je een berichtje sturen wat je hebt meegenomen en krijg je een tikkie. Een heuze ‘honesty giftshop’. Fantastisch toch? Dat kan hier gewoon. Kneuterigheid ten top.

We trappen door en ik kijk genietend om me heen over de weilanden. Ik zie de verschillende kerkjes aan de horizon. Kerkjes van de dorpjes die ik zo liefheb. Aan alles wat ik zie kleven herinneringen. Herinneringen die vooral ‘vrijheid’ oproepen. Ik voel me bevoorrecht dat ik in deze omgeving mocht opgroeien. Heerlijk dorps en met veel ruimte om me heen en toch stond ik binnen 12 minuten op het CS van Amsterdam. Shoppen, uitgaan en mijn zaterdagbaantje, het gebeurde allemaal in de stad. Op mijn pony door de weilanden rijden, galopperen achter de dijk, slingeren aan een touw over de sloot, dat gebeurde hier op het platteland.

Zuiderwoude is een minuscuul dorpje tussen de weilanden van Monnickendam en Broek in Waterland. Dit Ot-en-Sien-dorpje heeft slechts zo’n 300 inwoners. Veel meer dan een kerk, een brug en een straat met prachtige huizen is er niet. Maar mooi is het wel.

Eerlijkheid is het uitgangspunt

Memory lane

We vervolgen onze weg naar Broek in Waterland. Ik krijg echt steeds meer lol in de fatbike. Het gaat hard, gemakkelijk en ik zit prima op het fijne zadel. We gaan als een malle door de weilanden, over weggetjes waar een oldtimer of een tractor ons tegemoet rijdt. Ik geniet. En vriendin ook. Haren in de wind, blik op oneindig tot daar de eerste mooie huizen van Broek in Waterland opdoemen. Het dorp waar ik ben opgegroeid. Ik vertel honderduit en vriendin kijkt haar ogen uit naar de grote houten huizen in het pittoreske decor. Sommige huizen zijn in gezellige kleuren geschilderd maar de meeste staan in een typische grijze lak. Die kleur stamt nog uit de arme periode waarin men alleen grijze grondverf kon betalen. Later, in de zeventiende eeuw, woonden hier vooral rijke kooplieden en kapteins en was Broek het meest welvarende drop van Waterland. Die rijke periode is terug te zien in de prachtige kleurrijke interieurs die men in de chique huizen liet bouwen. In een aantal monumentale panden is het originele interieur nog altijd te bewonderen.

Zuiderwoude; een brug, kerk en rij huizen

Vroeger (way vroeger) woonden in de grote houten huizen meerdere gezinnen. Soms wel drie of vier. De huidige – welgestelde – inwoners van Broek in Waterland wonen er met één gezin en onderhouden hun prachtige huizen goed. Bijna ieder huis staat strak in de verf, en niet meer alleen in de typisch Broeker kleur grijs.

Previous
Next

Op een bankje aan het klein meertje in de dorpskern, ‘het Havenrak’ met rondom huizen en uitzicht als ware het een poster zo mooi, maken we onze picknickmand open. Die is rijkelijk gevuld! Scones (OMG, harder trappen en de ondersteuning straks uitzetten), voor ieder twee stevige sandwiches, fruit, verse jus… sjonge jonge. We eten de helft op en bewaren nog wat voor later op de dag.

Het Havenrak in Broek in Waterland - geschilderd door Anton Pieck 😉

Ik laat vriendin het huis naast het kerkhof zien, waarin ik gewoond heb en vertel haar natuurlijk ook alle ‘enge verhalen’ die erbij horen. Ik laat een prachtig huis zien waar ik haar de vroegere stal van mijn pony aanwees. Dit was destijds een actief boerenbedrijf en een zooitje eerste klas. Nu is het een waanzinnige gelikte Broeker villa en de stal is een mooi schuurtje. Ik vertel over de tochtjes met mijn vriendinnen bovenop de gierkar, met de boer mee naar de weilanden buiten het dorp om ze te bemesten. En met wind mee had je de stront soms in je nek zitten. Maar we waren toch altijd vies, dus het maakte niet uit. Die boeren zijn al lang niet meer in de dorpskern te vinden. Tractoren hebben plaatsgemaakt voor Tesla’s en Range Rovers.

Lunch in Broek in Waterland uit onze picknickmand
Het ouderlijke huis naast het kerkhof. Spooky....

De natuur jubelt

Broek in Waterland is een klein maar heel langgerekt dorp. Aan de uiterste noordzijde van het dorp rijden we er weer uit en zijn we direct weer in de weilanden. De vogeltjes kwetteren vrolijk. Ze lijken hier blijer te zingen dan elders. Als ik een vogeltje was zou ik hier ook het blijst zingen. Af en toe vang ik de geur van net bemeste weilanden op. Yep….jeugdsentiment. Diep inademen. Ik hou ervan.

Langzaam rijden we weer terug richting Volendam. We maken nog een pitstop in niemandsland Overleek, waar een andere leuke theetuin ligt verscholen tussen het riet: jawel, ‘Theetuin Overleek’. Je kunt hier een bootje huren om Waterland vanaf het water te ontdekken. Absoluut ook een aanrader. Wij hebben daar helaas geen tijd voor vandaag dus we drinken wat en trappen met volle ondersteuning terug richting Volendam.

We hebben wel een klein beetje tijd over om nog even snel Edam aan te doen. ‘Even snel’ is eigenlijk echt heel jammer want man o man, wat is ook dit een mooi stadje. Edam ligt iets ten noorden van Volendam, aan het IJsselmeer. Ik heb hier op de middelbare school gezeten en ik heb er een paar jaar gewoond. Ook hier dus een en al herinneringen en verhalen te vertellen. Vriendin heeft een vluchtige indruk van dit mooie Noord Hollandse stadje opgedaan en ik laat haar beloven dat ze hier nog eens op haar gemak terugkomt om rond te neuzen, een terrasje te pakken en een rondje over de vesting te wandelen. Ze belooft het.

We mogen nog één stukje op de fiets richting de thuishaven van de E-bikes – Volendam – en dan is deze heerlijke dag voorbij.

Mijn oude huis in Edam
Edam heeft veel charmante grachtjes

Conclusie

Vandaag heb ik Waterland door de ogen van mijn vriendin bekeken. Wow, dit is wel een heel bijzonder stukje Nederland hoor. Alle dorpjes die we langs zijn gegaan, hebben hun eigen verhaal, een eigen historie en een eigen charme. Ze zijn alle even prachtig. De nieuwe Theetuin Katwoude is een verrijking qua horeca en qua beleving. Een leuke stop onderweg om er een drankje/hapje te doen én om op de boerderij van Henri Willig rond te kijken. En die fiets? Die is geweldig en wil ik nu ook. Ik ben me al aan het oriënteren.

Aanrader?

Absoluut! Dit is een geweldig uitje voor jong en oud. Met de zomervakantie in het vooruitzicht is dit echt een ontzettend leuk gezinsuitje. Vanaf 150 cm mag je de elektrische fatbike berijden. Kleinere kinderen mee? Rent & Event Volendam verhuurt ook ‘normale’ elektrische fietsen met kinderzitje en tweepersoons elektrische scooters waarop een kind achterop kan. Niet een kleuter, maar wel een kind net onder de 150 wanneer het zelf nog niet wil of kan rijden. Waterland heeft zoveel meer te bieden dan het bekende Volendam en Marken. Laat dat maar voor de bussen toeristen, die ongetwijfeld snel weer komen, en neem zelf een andere afslag.

Korting via Spots & Spaces

En het leuke is, ik mag jou van Rent & Event 10% korting geven op de verhuurprijs van scooters, fatbikes en e-bikes. Gebruik de actiecode “Spots-Spaces10” bij het reserveren via de website www.rent-event.nl

Veel plezier!

Eerder deed ik een toertje door waterland op de elektrische scooter. Dat was ook hartstikke tof. 

NB. Rent & Event Volendam verhuurt naast elektrische fatbikes en scooters ook kano’s, sup’s, waterfietsen en sloepjes. De omgeving van Volendam en Waterland ontdekken vanaf het water is dus ook een hele goeie mogelijkheid.

Nieuwsbrief

Inspiratie in je mailbox

Meld je aan en ontvang voortaan de meest inspirerende vakantieaccommodaties per e-mail