6 tips voor vakantie met je hond

Ik ga op vakantie en neem mee….de hond! Hoe fijn als je je trouwe viervoeter mee kunt nemen op vakantie. Enige voorbereiding is wel nodig. Hieronder vind je 6 tips waar je op moet letten als je je hond mee wilt nemen op vakantie.

1. Is je hond reislustig?

Je kan wel van alles in je hoofd hebben, maar vind je hond het ook leuk om op vakantie te gaan? Is je hond gezond genoeg? Een hond met wagenziekte is misschien beter af als hij/zij thuisblijft.  Is je hond nog geen ervaren reiziger? Bouw het dan langzaam op. Probeer eerst een weekendje weg

Er zijn eventueel (homeopa­thische) middelen om dit te behandelen, maar vraag altijd advies aan je dierenarts. Twijfel je? Laat je hond dan lekker thuis want een paar uur met een zieke of gestreste hond in de auto is echt geen lolletje. En je moet ook weer terug! Je hond wil tijdens de reis ook geregeld even zijn benen strekken. Calculeer dus voldoende reistijd in.

Let er tenslotte op dat per land verschillende regels zijn over hoe je je hond mag vervoeren. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland bijvoorbeeld, moet je hond in een hondengordel, achter een hondenrek of in een reiskennel.

2. Dezelfde vakantiewensen?

Hoewel je hond het ongetwijfeld heel leuk vindt dat hij lekker bij jou in de buurt is, heeft hij/zij waarschijnlijk totaal andere vakantieplannen dan jij. Hij wil waarschijnlijk slapen, rennen, ravotten en misschien wat zwemmen. Past dat in jouw vakantieschema?

Als jij veel op pad wilt om bijvoorbeeld naar musea te gaan, dan is het voor je hond misschien fijner om thuis te blijven dan om jou in een vreemde omgeving steeds te moeten missen.  Stel jezelf dus vooral de vraag of vakantie voor de hond net zo leuk is als voor jou.

hond mee op vakantie

3. Papieren, prikken etc.

Hou rekening met de verschillende douaneregels die per land gelden. Check goed wat de regels zijn in jouw vakantieland om de hond mee te nemen. Net als jij heeft ook je hond een paspoort nodig om de grens over te gaan. Een Europees dierenpaspoort is overal verplicht. Je koopt het dierenpaspoort bij de dierenarts. Check goed welke papieren er nog meer nodig zijn om je hond mee op vakantie te nemen. In sommige landen moet je  bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring kunnen overleggen.

Check goed welke vaccinaties er nodig zijn en wanneer – hoeveel tijd voor vertrek – dit moet. Meestal is een chip ook noodzakelijk zodat je hond geïdentificeerd kan worden.

Tot slot is het verstandig om een je hond te verzekeren als hij mee op vakantie gaat. Een aansprakelijkheidsverzekering is in veel landen verplicht voor hondenbezitters. Goed en tijdig voorbereiden is dus een must!

4. Keuze accommodatie

Kies een accommodatie die leuk is voor zowel de hond als voor jou. Kijk bij de keuze van je vakantieaccommodatie ook naar de omgeving. Kan je er fijne wandelingen maken? Is er in de omgeving voldoende mogelijkheden om uit te laten en je hond te laten rennen. Zijn er een omheinde tuin? Spots & Spaces accommodaties waar honden welkom zijn vind je hier. Selecteer op bij Eigenschappen op ‘hond welkom’.

hond mee op vakantie

5. Klimaat

De ene hond is de ander niet. Wat een dooddoener maar het is natuurlijk zo dat het ene ras gewoonweg beter tegen warme kan dan het ander ras. In sommige landen is het te heet in de zomer en daar voelt een hond zich over het algemeen niet fijn bij. Ga je toch met je hond naar een warm land op vakantie? Zorg dan dat je ergens bent waar de hond verkoeling kan zoeken. Hou er ook rekening mee dat honden in het hoogseizoen niet overal welkom zijn op het strand.

6. Hondvriendelijk

Honden worden niet in alle culturen even leuk gevonden. Vooral met een hond met een wat minder fluffy uiterlijk ben je misschien niet overal welkom. Goed om dit toch even te onderzoeken en dit mee te nemen in je overweging om de hond wel of niet mee op vakanite te nemen. Ook zijn er in andere landen andere gebruiken. In sommige landen moet je hond bijvoorbeeld aangelijnd of gemuilkorfd zijn. Als jouw hond een vrijbuiter is, kan dit zwaar tegenvallen.

Fijne vakantie voor jou en je hond!

NIEUWSBRIEF

Inspiratie in je mailbox

Meld je aan en ontvang voortaan de meest inspirerende vakantieaccommodaties per e-mail